University of Twente Student Theses

Login

Trend analyses Of Patient-Specific respiratory Physiological INteractions for weaning decision support - SpatiOtemporal diFFerences in the diaphragm measured with a 32-leads sEMG (TOPSPIN-OFF)

Batterink, I.M. and Otte, B.B.R. and Spoelder, N. and Verhoeven, M.H.M. (2023) Trend analyses Of Patient-Specific respiratory Physiological INteractions for weaning decision support - SpatiOtemporal diFFerences in the diaphragm measured with a 32-leads sEMG (TOPSPIN-OFF).

Full text not available from this repository.

Full Text Status:Access to this publication is restricted
Abstract:Inleiding: De duur van weaning bij mechanische beademing duurt in veel gevallen langer dan nodig is. Dit kan een gevolg zijn van het ontbreken van informatie over de spieractiviteit van het diafragma. Deze spieractiviteit kan gemeten worden met oppervlakte-elektromyografie (sEMG), maar er is nog geen standaardisatie voor de elektrodeplaatsing waarbij een hoge signaalkwaliteit wordt gemeten. Doel: Welke spatiotemporele verschillen bestaan er bij gezonde proefpersonen in het 32-leads diafragma sEMG wanneer deze tussen de anterieure axillaire lijn en de midaxillaire lijn van de thorax op meerdere hoogtes gemeten wordt? Methode: Een 32-leads sEMG van het diafragma is gemeten bij een gezonde proefpersoon gedurende 5 minuten normale ademhaling. De elektroden van het sEMG werden geplaatst op rib 7 tot en met 10 tussen de anterieur axillaire lijn en de midaxillaire lijn aan weerzijden van het lichaam. Resultaten: Aan de rechterkant van het lichaam op de anterieur axillaire lijn ten hoogte van intercostaalruimte (ICR) 8 is het grootste verschil tussen amplitude en baseline (51,8 µV), de hoogste SNR (8,97) en de hoogste AUC (50,4 µVs) te vinden. ICR 7 laat veel negatieve tijdsverschuivingen zien, terwijl ICR 9 veel positieve tijdsverschuivingen laat zien ten opzichte van ICR 8. Er zijn veel verschillen in piekbreedte tussen de gemeten punten. Conclusie: Het punt op de anterieur axillaire lijn aan de rechterkant van het lichaam ter hoogte van ICR 8 heeft de hoogste signaalkwaliteit. Gemiddeld gezien geeft de verticale lijn lateraal aan de anterieur axillaire lijn de hoogste signaalkwaliteit. Tevens is er sprake van een minimaal verschil in activatietiming over respectievelijk ICR 7, 8 en 9 in verticale richting.
Item Type:Essay (Bachelor)
Clients:
MST, Enschede, Nederland
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/94208
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page