University of Twente Student Theses

Login

Spreken tijdens beademing op de Intensive Care: Studie naar de mate van compensatie van het teugvolume door verschillende beademingsmachines bij lek benodigd voor spreken tijdens beademing.

Coenraad, T.L. and Heugten, R.J.P. van and Ooster, P. van 't and Wulms, S.C.A. (2019) Spreken tijdens beademing op de Intensive Care: Studie naar de mate van compensatie van het teugvolume door verschillende beademingsmachines bij lek benodigd voor spreken tijdens beademing.

[img] PDF
38MB
Abstract:Inleiding: Patiënten die op de IC beademd worden via een tracheacanule kunnen alleen in het MCL spreken tijdens de beademing doordat er een lek langs de stembanden gecreëerd wordt. In dit onderzoek is gekeken of de drie beademingsmachines die gebruikt worden in het MCL de teugvolumes (TVs) voldoende kunnen compenseren voor een oplopende lek. Methode: Met een longmodel worden spierzwakke patiënten op de IC gesimuleerd. Er wordt gekeken naar beademing met verschillende drukken en drie verschillende beademingsmachines. De Servo-U, Respironics V60, de Hamilton T1 met spreekklepmodus en de T1 zonder spreekklep worden meegenomen in het onderzoek. De TVs die de longen bereiken met een oplopend lekpercentage worden vergeleken met de TVs die de longen bereiken bij een systeem zonder lek. Wanneer het verschil in TV groter dan 10\% is wordt verondersteld dat het compensatiemechanisme onvoldoende is. Resultaten: Bij de Servo-U is het TV dat bij een lek van meer dan 50\% nog in de longen komt minder dan 90\% van het TV in een systeem zonder lek. De V60 brengt bij elke oplopende waarde van lek tussen de 90\% en de 100\% van het TV bij een systeem zonder lek in de longen. De T1 zonder spreekklepmodus heeft bij verschillende waarden van lek een TV dat in de longen aankomt van onder de 90\% van het systeem zonder lek, maar hierin is geen patroon te herkennen. De T1 met spreekklepmodus geeft bij lage waarden van lek een TV in de longen van onder de 90\%, wanneer de lek groter wordt komt er tussen de 100\% en 111\% van het TV in een systeem zonder lek in de longen aan. Conclusie: De Servo-U compenseert tot een lek van 50\% bij elke waarde van PS voldoende. De V60 compenseert voor alle maten van lek voldoende bij elke PS. De T1 zonder spreekklepmodus compenseert onvoldoende, maar hier is geen duidelijk moment vast te zetten vanaf wanneer dit gebeurt. De T1 met spreekklepmodus compenseert voldoende wanneer de mate van lek hoog wordt.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine, 50 technical science in general
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/78221
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page