University of Twente Student Theses

Login

Effect van flexie en belasting op patellofemorale parameters : Een statische en dynamische analyse van de patellasporing met een 0,25 tesla kantelbare MR-scanner bij gezonde proefpersonen

Bannink, T. and Fitski, M. and Geraats, R.M. and Wennen, M. (2016) Effect van flexie en belasting op patellofemorale parameters : Een statische en dynamische analyse van de patellasporing met een 0,25 tesla kantelbare MR-scanner bij gezonde proefpersonen.

[img] PDF
17MB
Abstract:Doel. Het onderzoeken van het effect van flexie en belasting op patellofemorale parameters met statische en dynamische MR-scans gemaakt met een 0,25 tesla kantelbare MR-scanner. Methode. Van zes gezonde proefpersonen werden statische en dynamische MR-scans van de knie gemaakt in exiehoeken tussen 0° en 30°. Dit werd zowel staand (0°, 15°, 30°) als liggend (0°, 5°, 10°, 15°, 20°, 25°, 30°) uitgevoerd. Zes klinisch relevante patellofemorale parameters; Tuberositas Tibiae - Trochlear Groove (TTTG) afstand, Patellar Tilt Angle (PTA), Bisect Offset (BO), Insall Salvati index (IS-index), Trochlear Angle (TA) en Trochlear Depth (TD), zijn door drie waarnemers bepaald met RadiAntTM 3.0.2. Met behulp van IBM SPSS Statistics 22 zijn de resultaten statistisch getoetst. De Intraclass Correlatie Coefficient (ICC) is berekend om een keuze te maken voor de te analyseren parameters. Vervolgens is een gepaarde T-toets uitgevoerd om het effect van belasting vast te stellen. Een two-way ANOVA werd uitgevoerd om afhankelijk van exie aan te tonen. Een post-hoc test (Tukey-test) is gebruikt om te bepalen tussen welke hoeken een significant verschil aanwezig is. Resultaten. ICC: De TA en TD zijn vanwege lage ICC's (respectievelijk 0,50 en 0,11) niet meegenomen in de analyse. De ICC's voor de TTTG-afstand, BO en PTA waren hoog, respectievelijk 0,98, 0,96 en 0,94. De IS-index had een ICC van 0,67 en is meegenomen in de analyse. Gepaarde T-toets: Voor geen enkele parameter is een significant verschil gevonden tussen de metingen uit belaste en onbelaste scans. ANOVA: Onbelaste flexie heeft significante invloed op de TTTG-afstand en de BO. Belaste exie is significant van invloed op de TTTG-afstand, BO, PTA en IS-index. Tukey-test: Bij onbelaste exie waren er significante verschillen tussen 0° en 30° (TTTGafstand en BO) en 5° en 30° (BO). Er waren geen significante verschillen voor PTA en IS-index. Voor belaste flexie was significant verschil te zien tussen 0° en 30° (alle parameters) en 0° en 15° (BO en IS-index). Conclusie. Flexie heeft invloed op de BO en de TTTG-afstand en laat deze twee parameters afnemen. Belasting heeft geen significante invloed op de patellofemorale parameters. Aangezien flexie de grootste invloed heeft op de TTTG-afstand en de BO, wordt aangeraden om in de kliniek ook een scan onder flexie uit te voeren bij patiënten met patellaire instabiliteit.
Item Type:Essay (Bachelor)
Faculty:TNW: Science and Technology
Subject:44 medicine
Programme:Technical Medicine BSc (50033)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/73784
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page