University of Twente Student Theses

Login

Invloed van een mastery-avoidance doeloriëntatie op het ontvangen van feedback in termen van emoties en inhoud van communicatie tussen tweetallen

Slaghuis, J. (2016) Invloed van een mastery-avoidance doeloriëntatie op het ontvangen van feedback in termen van emoties en inhoud van communicatie tussen tweetallen.

[img] PDF
579kB
Abstract:Het belang van presteren komt steeds terug op school bij kinderen en jong volwassenen. Een toets wordt nagekeken, hier wordt een cijfer aan gegeven en een kind presteert goed op school wanneer het hoge cijfers haalt. Er bestaan verschillende leerdoelen die prestaties en motivatie kunnen sturen. De leerdoelen, of doeloriëntaties, zijn vaak onbewust aanwezig in een persoon. De doeloriëntatie theorie bevat vier verschillende doeloriëntaties; mastery-approach, mastery-avoidance, performance-approach en performance-avoidance. Het huidige onderzoek richt zich vooral op de mastery-avoidance doeloriëntatie waarbij het doel van de leerling is om incompetentie te vermijden. Er is gekozen voor de mastery-avoidance oriëntatie omdat deze later is toegevoegd aan de doeloriëntatie theorie en hier relatief weinig onderzoek naar gedaan is. De AGQ-R is afgenomen om de scores van leerlingen te bepalen op de mastery-avoidance schaal. Leerlingen die hoog scoorden op deze schaal (HOOG-groep) werden vergeleken met leerlingen die laag scoorden (LAAG-groep). De leerlingen ontvingen social comparison feedback en er is onderzocht of er een verschil was tussen de groepen in de reacties op social comparison feedback. Het onderzoek vond plaats in de context van samenwerking waarbij de communicatie tussen tweetallen is opgenomen. Er is een codeerschema ontworpen om de verschillende uitspraken van de tweetallen te kunnen analyseren. Hierbij zijn er verschillende variabelen gevormd. Het onderzoek wees uit dat de HOOG-groep op de variabele 'sarcasme' significant hoger scoorde. Dit betekent dat deze leerlingen significant vaker sarcastische opmerkingen maakten na het ontvangen van de social comparison feedback. De leerlingen gaven ook hun emotionele staat aan waarbij zij konden kiezen uit: blij, zeker, neutraal, onzeker en verdrietig. De tweetallen in de HOOG-groep gaven significant vaker aan verdrietig te zijn dan tweetallen in de LAAG-groep. Dit zou kunnen wijzen op een hogere emotionaliteit.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology, 80 pedagogy, 81 education, teaching
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/71287
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page