University of Twente Student Theses

Login

Een fijn leven met een psychische ziekte? : een onderzoek naar het welbevinden bij volwassenen met een psychische ziekte

Schreurs, Fleur (2016) Een fijn leven met een psychische ziekte? : een onderzoek naar het welbevinden bij volwassenen met een psychische ziekte.

[img] PDF
811kB
Abstract:Inleiding: Traditioneel wordt er gekeken naar geestelijke gezondheid vanuit een klachtgerichte benadering, namelijk op basis van de aan- of afwezigheid van psychische ziekten. De positieve psychologie werpt hier een ander licht op. Het optimaal functioneren en het versterken van het welbevinden wordt hierin benadrukt. Geestelijke gezondheid bestaat volgens het twee-continua model uit de twee continua psychopathologie en positieve geestelijke gezondheid. Er blijkt sprake te zijn van een samenhang tussen deze twee continua. Naast deze samenhang kunnen beide continua ook onafhankelijk van elkaar bewegen waardoor vele combinaties mogelijk zijn. Aangezien blijkt dat geestelijke gezondheid naast de mate van psychopathologie ook uit positieve geestelijke gezondheid bestaat, is het interessant om bij mensen met een psychische ziekte de mate van welbevinden te bestuderen. Methode: Het onderzoek werd verricht onder de algemene bevolking (N=1663) en de klinische populatie (N=499). Om het welbevinden in kaart te brengen is gebruik gemaakt van de Mental Health Continuum – Short Form (MHC-SF). Resultaten: Uit de resultaten blijkt dat het welbevinden van de algemene bevolking significant verschilt ten opzichte van de klinische populatie (p<.01). De algemene bevolking ervaart meer emotioneel, sociaal en psychologisch welbevinden dan de klinische populatie. Binnen de klinische populatie blijken mensen met een stemmingsstoornis een significant lager emotioneel welbevinden te ervaren dan mensen met een ontwikkelingsstoornis (p<.01). Conclusie: Net als uit eerdere onderzoeken blijkt ook in dit onderzoek dat de algemene bevolking meer welbevinden ervaart en zich vaker in de categorie floreren bevindt dan de klinische populatie. De kans op wegkwijnen bij een psychische ziekte is groter dan de kans op floreren. Er blijkt echter dat floreren mogelijk is. Het twee-continua model wordt dus gevonden in deze studie vanwege de samenhang maar ook vanwege de onafhankelijke bewegingen tussen de twee continua.
Item Type:Essay (Master)
Faculty:BMS: Behavioural, Management and Social Sciences
Subject:77 psychology
Programme:Psychology MSc (66604)
Link to this item:https://purl.utwente.nl/essays/69396
Export this item as:BibTeX
EndNote
HTML Citation
Reference Manager

 

Repository Staff Only: item control page